World-Information City

 PROGRAM  ČITAJ  MEDIJA FAJLOVI  BAZA LINKOVA 

 o nama · press · partneri i sponzori  · kontakt   WIO > PRESS > NAJAVA ZA ŠTAMPU > IZLOžBA "SVET ...
 UVODNI DEO
 NAJAVA ZA ŠTAMPU
 MEDIJSKA POKRIVENOST
 DOWNLOADS
BANGALORE

AMSTERDAM & SERBIA

BRUSSELS & VIENNAWORLD-INFO FLASH13 03 2003 NAJAVA ZA ŠTAMPU
Izložba "Svet Informacija"
Novi Sad, Muzej Vojvodine 22.03.03. – 05.04.03.
Beograd, Muzej Savremene Umetnosti 19.04.03 – 05.05.03.


Na konferenciji su takođe predstavljeni umetnici i učesnici u pratećem delu programa pod nazivom World Info lounge, koji će trajati od 23.03. do 06.04.03 u Kino Sali Muzeja Vojvodine i u Muzeju Savremene Umetnosti u Beogradu.

Posle uspešne premijere u Briselu 2000. godine, a zatim i u Beču 2000. i Amsterdamu 2002. godine, izložba Svet Informacija / World-Information.Org ekskluzivno dolazi u Jugoslaviju. Izložba Svet Informacija je internacionalni projekat koji je realizovao Institut za nove kulturne tehnologije PublicNetBase t0 iz Beča, pod pokroviteljstvom UNESCO-a u sklopu manifestacije Evropski grad kulture – Brisel 2000.
Producenti za izložbu World-information.org u Jugoslaviji su: Centar za nove medije – kuda.org, Novi Sad, Muzej Savremene Umetnosti, Beograd i Zavod za informatiku i Internet, Beograd.

Izložba "Svet Informacija" predstavlja studiju istorije i prirode savremenog informatičkog društva. Ovaj projekat na popularan način predstavlja pozitivne i negativne aspekte ICT-a (informacionih i komunikacionih tehnologija), kao i novih naučno-tehnoloških dostignuća. Pružajući posetiocima sveukupan uvid u istoriju informatičkog doba, izložba na edukativan način prikazuje razvoj komunikacijskih tehnologija, od antičkih vremena do danas kada se savremeno društvo ne može zamisliti bez televizije, radija, Interneta…

Izložba na intrigantan način otkriva tajni svet kontraobaveštajnih službi i špijunskih tehnologija i posvećuje posebnu pažnju savremenim sredstvima kontrole javnih komunikacija, masovnih medija putem Interneta, radio stanica ili špijunskih satelita. U okviru izložbe posetioci će biti u prilici da vide neke od najznačajnijih tehnoloških uređaja koji su obeležili istoriju čovečanstva (recimo, "Enigmu", mašinu za dešifrovanje, korišćenu tokom II svetskog rata), kao i neke od projekata naših najznačajnijih naučnika (Tesla, Pupin).

Poseban deo programa predstavlja World Info lounge, program prezentacija, predavanja, razgovora, diskusija koji će se dešavati u Kino Sali Muzeja Vojvodine i u Muzeju Savremene Umetnosti u Beogradu. Publika u Novom Sadu i Beogradu će imati prilike da vidi prezentacije značajnih svetskih umetnika koji koriste nove tehnologije u svom radu i koji tehnologiji pristupaju kao sredstvu i kritički je promišljaju. Tokom ove dve nedelje predstaviće se grupe kao što su Critical Art Ensemble, koji su kod nas poznati po prevedenoj knjizi ‘Digitalni partizani’. Zatim, članovi umetničke organizacije RIXC iz Rige, Letonija, koji će predstaviti svoj projekat u kome koriste bivšu sovjetsku satelitsku antenu, svojevremeno treću po veličini u svetu, ili članovi grupe 0100101110101101.org, poznati po svom učešću na poslednjem Venecijanskom Bijenalu kada su ‘izložili’ kompjuterski virus!

U programu će biti predstavljene i inicijative i organizacije iz zemalja bivše Jugoslavije kao što su Ljubljana Digital Media Lab Ljudmila iz Ljubljane (pioniri net.arta u Evropi), Multimedijalni Institut MAMA Zagreb i pro.ba Sarajevo koje zajedno sa Centrom za nove medije – kuda.org pokretači a.network, mreže medijskih centara u Jugoistočnoj Evropi.
Pored ovoga na World Info lounge programu će biti reči o problemima i specifičnostima Internet i digitalne kulture u našoj zemlji sa raznim učesnicima iz domena Internet regulative, intelektualne svojine, copyrighta i copylefta.
Na izložbi učestvuju i umetnici i umetničke grupe iz Srbije i Crne Gore: Apsolutno, Goran Strugar, Zoran Todorović, Eastwood i Vladan Joler.

U Beogradu će se 20.aprila održati forum pod nazivom Total Disinformation Awareness čija će se tema baviti sistemima dezinformacije u vreme savremene informatičke zasićenosti. Konferencija će okupiti neke od najznačajnijih internacionalnih stručnjaka koji se bave fenomenom informatičkog doba kao što su Steve Kurtz (SAD), Erik Kluitenberg (Holandija) ili Marko Peljhan (Slovenija).

http://www.world-information.org.yu

 SITE SEARCH 
 polisa sigurnosti