wio

 PROGRAM  ČITAJ  MEDIJA FAJLOVI  BAZA LINKOVA 

 o nama · press · partneri i sponzori  · kontakt   WIO > PROGRAM > SRPSKA > EXHIBITION > WORLD-INFOSTRUCTURE > NIKOLA TESLA
 PREGLED
 PARIS
 BANGALORE
 SRPSKA
EXHIBITION

FORUM

LOUNGE

TEAM

 AMSTERDAM
 BEč
 BRISEL 2000
 OSTALO


ARHIVA | PRETRAŽI PO

UČESNICI
Umetnici
Govornici
Sve

DOGAĐAJI
Izložbe
Konferencije
Prateće Aktivnosti


 
Nikola TeslaTesla je prvi izgradio i s uspehom upravljao automatom, naime, dirigovanim čamcima, koji su tako bili upravljani podešenim radio signalima i sredstvima koja pouzdano deluju uprkos svim smetnjama.

Ali ovo je bila samo prva stepenica u razvoju njegovog izuma. On je zapravo želeo graditi mašine koje bi radile kao da njima upravlja vlastiti razum. Lako je zamisliti kako bi svet doživeo revoluciju u svim područjima da je dr. Tesla u praksi ostvario svoju zamisao. Posebno bi njegovi izumi uticali na ratovanje i mir u svetu.

___________________________________________________________

Čvrsto verujem u zakon kompenzacije. Istinske nagrade su uvek srazmerne uloženom radu i požrtvovanju. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg sam siguran da će od svih mojih izuma, visokonaponski predajnik pokazati najvažnijim i najdragocenijim za buduće generacije. Da ovo predvidim nije me toliko podstakla misao o komercijalnoj i industrijskoj revoluciji koju će on sigurno prouzrokovati, koliko humane posledice mnogih dostignuća koje će on omogućiti.

(...)

Najveće dobro dolazi od tehničkog napretka koji teži sjedinjenju i harmoniji i moj bežični predajnik je pre svega takav. Pomoću njega će se reprodukovan ljudski glas i lik na svakom mestu i fabrike udaljene hiljadama milja od vodopada dobijaće energiju; leteće mašine će leteti oko Zemlje bez prestanka i Sunčeva energija će uticati na stvaranje jezera i reka za proizvodnju energije i za pretvaranje pustinja u plodnu zemlju.Njegova upotreba u telegrafiji, telefoniji i u slične svrhe će automatski otkloniti statičke i sve ostale smetnje, koje sada nameću ograničenja kod upotrebe radija.

Nikola Tesla, Moji izumi, Electrical experimenter,Februar-Oktobar,1919.godine

 SITE SEARCH 
 polisa sigurnosti