world-information.org

 PROGRAMMA  ONDERWERPEN  MEDIABESTANDEN  LINK BASE 

 informatie · pers · partners & sponsors · contact 



  WIO > PROGRAMMA > SERBIA > EXHIBITION > WORLD-INFOSTRUCTURE > DE ENIGMA ENCRYPTIE-...
 OVERZICHT
 PARIS
 BANGALORE
 SERBIA
EXHIBITION

FORUM

LOUNGE

TEAM

 AMSTERDAM
 WENEN
 BRUSSEL2000
 ANDERE EVENEMENTEN


ARCHIEF | ZOEKEN OP

DEELNEMERS
Kunstenaars
Sprekers
Allen

EVENEMENTEN
Tentoonstellingen
Conferenties
Ondersteunende Activiteiten


 
De Enigma encryptie-machine













De Enigma-encryptiemachine is hoogst waarschijnlijk het beroemdste gereedschap voor codering aller tijden. Hij is in 1918 door de Duitsers uitgevonden en was oorspronkelijk bedoeld om het bankieren te beveiligen. Op dat gebied was de vinding geen groot succes. De Duitse militaire organisatie had echter de mogelijkheden van de machine snel begrepen en de codesleutel van de Enigma zou in het middelpunt van de strijd staan tussen de Duitse militaire macht en de inlichtingendiensten gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Enigma zat zo onvoorstelbaar ingewikkeld in elkaar, dat men lang heeft gedacht dat de code nooit gebroken zou worden. De machine was gebaseerd op een systeem van drie rotoren die gewone tekstletters door codetekstletters vervingen. De rotoren draaiden in combinatie met elkaar, waardoor verschillende vervangingen tot stand werden gebracht. Wanneer een letter op het toetsenbord van de machine werd ingetypt, werd hij eerst door de eerste rotor gezonden, waardoor de letter volgens de instelling van dat moment zou veranderen. De nieuwe letter zou dan door de tweede rotor gaan, waar hij dan vervangen zou worden volgens de instelling van de tweede rotor. Deze nieuwe letter ging dan op zijn beurt door de derde rotor, en zou weer overeenkomstig veranderd worden. Vervolgens zou deze nieuwe letter dan teruggekaatst worden en teruggeleid door de drie rotoren in omgekeerde volgorde.

Op alle ontvangers werden de rotoren volgens de datum op een vooraf bepaalde stand ingesteld. Iedere operateur had een boek met de instellingen voor iedere dag. Dit bleek een zeer zwakke plek in het systeem te zijn. Als iemand namelijk uit kon vinden wat de instellingen waren van de rotoren voor een bepaalde dag, kon hij de code van de boodschappen van die dag breken. Voor het overige waren de kansen dat iemand die de instellingen niet kende de Enigma zou kunnen breken een duizelingwekkende één op 150.000.000.000.000.000.000.
In 1932 braken de Polen de Enigma en zij konden zelfs een dergelijke machine reconstrueren. In die tijd veranderde de code slechts iedere paar maanden. Maar naarmate de oorlog dichter bij kwam begon men de code tenminste een keer per dag te veranderen. In juli 1939 echter gaven de Polen hun kennis door aan de Fransen en de Engelsen, waardoor degenen die aan het breken van de code werkten essentiële vooruitgang konden boeken. In januari 1940 kwam de eerste breuk in de Enigma en de code werd uiteindelijk door de wiskundige Alan Turing samen met een groep wetenschappers van Bletchley Park (Groot Brittannië) gebroken.









 SITE SEARCH 
 privacy beleid