World-Information City

 PROGRAM  ČITAJ  MEDIJA FAJLOVI  BAZA LINKOVA 

 o nama · press · partneri i sponzori  · kontakt   WIO > PROGRAM > EXHIBITION OBJECTS > HEDY LAMARR
 PREGLED
 PARIS
 BANGALORE
 SRPSKA
 AMSTERDAM
 BEč
 BRISEL 2000
 OSTALO


ARHIVA | PRETRAŽI PO

UČESNICI
Umetnici
Govornici
Sve

DOGAĐAJI
Izložbe
Konferencije
Prateće Aktivnosti


 
Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, rođena 9. novembra 1914. godine u Beču pod imenom Hedwig Kiesler, bila je izuzetna osoba: ne samo da je bila glamurozna holivudska glumica, opisivana kao “najlepša žena na svetu”, nego je 1942.godine izumela i revolucionarnu tehnologiju koja je kasnije poslužila kao osnov za razvoj mobilne komunikacije.

Hedwig Kiesler se proslavila učešćem u prvoj snimljenoj obnaženoj sceni u eksperimentalnom austrijsko-češkom filmu “Ekstaza” iz 1933.godine, čije je sve kopije kasnije pokušao da otkupi njen muž, proizvođač oružja Fritz Mandl. Četiri godine kasnije, budući da je poticala iz jevrejske porodice, Hedy je morala da emigrira u London, gde je upoznala filmskog mogula Louisa B. Mayera. Mayer ju je odveo u Holivud i dao joj ime Hedy Lamarr. Kao veliki protivnik nacista trudila se da pronađe način da pomogne Saveznicima da ih poraze: zajedno sa avangardnim kompozitorom Georgeom Antheilom projektovala je uređaj koji će sprečiti uništavanje projektila kontrolisanih putem radio signala koje su neprijateljske snage lako moglr identifikovati i blokirati. Neprijateljsko “prisluškivanje” radio signala moglo se sprečiti neprestanim promenama frekvencije, slično načinu na koji ljudi danas menjaju TV kanale. Promene frekvencije bile su sinhronizovane između predajnika i prijemnika pomoću bušene trake – Antheil je koristio istu tehniku da bi sinhronizovao 16 mehaničkih klavira za izvođenje kompozicije “Ballet Mécanique” (1927).

11. avgusta 1942. godine odobren joj je američki patent broj 2.292.367 za “Tajni komunikacioni sistem” koji je potom stavljen na raspolaganje vojnim stručnjacima u SAD. Dvadeset godina kasnije, ratna mornarica je isti patent uspešno primenila u sistemu za navođenje torpeda, a posle četrdeset godina iskorišćen je i u komercijalnim radio uređajima. Ni Hedy Lamarr, koja je umrla 18. januara 2000, ni Antheil, koji je umro 1959. godine, nikada nisu dobili nikakvu naknadu za “komunikacionu tehnologiju sa emisijom širokog spektra”. Danas, posle “bežične revolucije” devedesetih godina, tehnologija širokog spektra ima raznovrsne primene kao što su mobilni telefoni, bežični Internet, odbrambeni sateliti Milstar, saobraćajni signali, i identifikacioni sistemi na ratištu.

 SITE SEARCH 
 polisa sigurnosti