world-information.org

 PROGRAMMA  ONDERWERPEN  MEDIABESTANDEN  LINK BASE 

 informatie · pers · partners & sponsors · contact 



  WIO > PROGRAMMA > EVENTS > EXHIBITION > WORLD-C4U > EXHIBITION OBJECTS > HEDY LAMARR
 OVERZICHT
 PARIS
 BANGALORE
 SERBIA
 AMSTERDAM
 WENEN
 BRUSSEL2000
 ANDERE EVENEMENTEN


ARCHIEF | ZOEKEN OP

DEELNEMERS
Kunstenaars
Sprekers
Allen

EVENEMENTEN
Tentoonstellingen
Conferenties
Ondersteunende Activiteiten


 
Hedy Lamarr













Hedy Lamarr, geboren als Hedwig Kiesler op 9 november 1914 in Wenen, was een opmerkelijk persoon: niet alleen werd de Hollywood-ster algemeen beschouwd als ‘de mooiste vrouw ter wereld’, maar in 1942 was ze ook de uitvindster van een baanbrekende technologie die vele jaren later dienst zou doen als basis voor mobiele communicatie.

Hedwig Kiesler werd beroemd door de eerste naaktscene ter wereld in de experimentele Oostenrijks-Tsjechische film ‘Ecstacy’ uit 1933, waarvan haar latere echtgenoot, wapenfabrikant Fritz Mandl, geprobeerd heeft alle kopieën op te kopen. Vier jaar later vluchtte Hedy, die van joodse afkomst was, naar Londen waar ze filmmagnaat Louis B. Mayer leerde kennen. Mayer nam haar mee naar Hollywood en gaf haar een nieuwe naam, Hedy Lamarr. Omdat ze een hartgrondige afkeer had van het Nazisme zocht ze een manier om de geallieerden te helpen hen te verslaan. Samen met de componist van avantgarde muziek George Antheil ontwierp Lamarr een apparaat dat kon voorkomen dat radio-gestuurde projectielen vernietigd zou worden door de vijandelijke troepen, die gemakkelijk eenvoudige radiosignalen konden onderscheppen en blokkeren. Om het voor de vijand onmogelijk te maken om het signaal ‘af te luisteren’ zou het radiosignaal voortdurend van de ene naar de andere frequentie over moeten springen, ongeveer zoals de mensen tegenwoordig doen als ze van het ene naar het ander TV-kanaal overschakelen. De bewegingen van het signaal zouden gesynchroniseerd moeten worden voor zowel de zender als de ontvanger met behulp van ponsband – Antheil had al eerder gebruik gemaakt van dit hulpmiddel om de 16 mechanische piano’s te synchroniseren in zijn compositie ‘Ballet Méchanique’ uit 1927.

Op 11 augustus 1942 werd aan Hedy Lamarr het US Patent No. 2,292,367 toegekend voor een ‘geheim communicatiesysteem’, waardoor de Amerikaanse militaire autoriteiten het vervolgens konden gaan bestuderen. 20 jaar later werd de uitvinding toegepast door de Amerikaanse marine bij hun torpedo-geleide systemen, terwijl het 40 jaar later in voor de verkoop bestemde radio’s werd gebruikt. Noch Lamarr, die stierf op 18 januari 2000, noch Antheil, die in 1959 stierf, hebben ooit enige compensatie ontvangen voor hun patent, dat nu bekend staat als de basis voor ‘spread-spectrum broadcast communicatie technologieën’. Na de ‘draadloze revolutie’ in de jaren ’90 wordt tegenwoordig spread spectrum-technologie gebruikt voor verschillende toepassingen zoals mobiele telefoons, draadloos internet, Milstar verdedigingssatellieten, verkeerstekens, en Battlefield Combat Identificatiesystemen.









 SITE SEARCH 
 privacy beleid