World-Information City

 PROGRAM  ČITAJ  MEDIJA FAJLOVI  BAZA LINKOVA 

 o nama · press · partneri i sponzori  · kontakt 



  WIO > PROGRAM > OSNOVNI KONCEPT > WORLD-INFOSTRUCTURE
 PREGLED
 PARIS
 BANGALORE
 SRPSKA
 AMSTERDAM
 BEč
 BRISEL 2000
 OSTALO

 WORLD-INFOSTRUCTURE
 WORLD-C4U
 FUTURE HERITAGE


ARHIVA | PRETRAŽI PO

UČESNICI
Umetnici
Govornici
Sve

DOGAĐAJI
Izložbe
Konferencije
Prateće Aktivnosti


  OSNOVNI KONCEPT
World-Infostructure




World-Information.Org vam omogućuje da iz blizine pogledate ekonomske, tehničke i političke osnove informatičkog društva koje se globalizuje.

Svetska infostruktura bavi se razvojem komunikacionih tehnologija i njihovim društvenim, kulturnim i ekonomskim efektima. Polazeći od prvog pisma, Svetska infostruktura vizualizuje i opisuje razvoj medija: komunikacijskih kodova, alatki i sve prefinjenijih tehničkih instrumenata.

Mediji su postali raznoliki i globalni. Sektori medija i informacionih tehnologija bili su među prvim sektorima koji su pokrenuli trend integracije najvećih kompanija. Vlasništvo nad medijima daje uticaj i moć. Da bismo to pokazali, u Svetskoj infostrukturi predstavljeni su najveći igrači na globalnom tržištu medija, koji kontrolišu, doslovno, hiljade novina, online servisa, TV-stanica i radio-stanica: produkcija, manipulacija, distribucija i kontrola informacija koncentrisani su u rukama nekolicine medijskih monopolista svetskih razmera.

Sateliti i kablovi čine centralni nervni sistem sveta informacija. Ko poseduje i kontroliše ove elektronske mreže i ko obezbeđuje i poseduje tehničku informacionu infrastrukturu? Infrastruktura sveta nudi pregled složenih odnosa tehnologije, privatnih investicija i javnog interesa.

Ovde je prikazana distribucija informacija i moći: ko su pobednici a ko gubitnici u globalizaciji informacija, ko su bogataši a ko su proleteri sveta informacija.

Svetska infostruktura ukazuje na problem ljudskih prava u digitalnom svetu. Demokratizovano društvo počiva na širokom razumevanju procesa komunikacija i tehnologija na kojima oni počivaju. Stoga univerzalna ljudska prava moraju biti proširena tako da uključe i informatičko društvo. Osnovna digitalna ljudska prava uključuju pravo na pristup elektronskom domenu, pravo na slobodu online izražavanja i udruživanja i pravo na privatnost.









 SITE SEARCH 
 polisa sigurnosti